reklama

Turecko - Inšpirácie na zahnanie hladu

Turecká kuchyňa patrí k najlepším na svete. Ponuka jedál je veľmi rozmanitá. Tak ako patrí k poznávaniu krajiny príroda či ľudia, patrí k tomu aj spoznávanie a ochutnávanie domácej kuchyne a neznámych chutí. S jedlom sa človek stretne skoro všade. Najväčším problémom je čo si vybrať z veľkej ponuky, keď človek chce skúsiť všetko. Dôležité je len jedno. Nebáť sa skúšať a ochutnávať! Veď kde inde chutí kebab lepšie ako v samotnom Turecku?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Výber jedál v Turecku je obrovský. Nieje to len známy kebab, ktorý sa dá kúpiť už takmer všade. V kuchyni sa veľmi často používa zelenina. Najčastejšie sú to rajčiny (domates), uhorky (salatalιk), baklažány (patlican) alebo olivy (zeytin). Veľmi obľúbené je aj mäso. Všetky druhy, samozrejme okrem bravčového. Turci dokážu na tanieri vykúzliť naozaj vynikajúce dielo rozplývajúce sa na jazyku.
Raňajky (kahvaltι) bývajú výdatne. Najčastejšie pozostávajú z bieleho syra (beyaz peynir), kopy zeleniny (sebze), chleba (ekmek) a poprípade džemu alebo medu. Na stole sa samozrejme môže objaviť aj výborná klobása (sucuk) alebo vajcia (yumurta). K tomu všetkému sa niekedy prihryzuje kúsok sladkej zmesi v ktorej sú ponorené oriešky. Na pitie sa podáva káva (kahve) alebo výborný turecký čaj (çay). Čo sa týka obedu je na výber mnoho jedál. Veľmi obľúbený je práve kebab, ktorý má niekoľko druhov alebo mäsové guľky (köfte). Kebab može byť mäsový, zeleninový alebo rybací. Medzi najobľúbenejšie patria tieto: döner kebab (mäso grilované na zvislom ražni, často sa podáva so zeleninou a dresingom), şiş kebab (mäsové kocky sú ponapichované na tenkej ihle a grilované), adana kebab (na tenkej ihle je pre zmenu napichnuté mleté mäso) a iskender kebab (je veľmi podobný döneru, ale pridáva sa rajčinová omáčka). Turecko ako prímorská krajina vo svojej kuchyni veľmi rado používa ryby (balik) a jedlá z nich. Obľúbenými sú aj polievky (çorba), ktoré sa podávajú pred hlavným chodom. K obedu sa oplatí ochutnať tradičný turecký napoj ayran (jogurt, voda, soľ). Je veľmi osviežujúci. Okrem známych jedál ponúka turecká kuchyňa aj viacero neznámych jedál, teda aspoň čo sa týka názvu. Akú výpovednú hodnotu majú názvy ako Lahmacun, Kumpir, Karnιyarik alebo Pide? Človek neznalý pomerov vlastne ani nevie o čo ide. Možno nasledujúce obrázky pomôžu odkryť pár týchto miniatúrnych záhad.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Výborné čerstvé praclíky Simit posypané sezamovými semiačkami. Istanbul

Obrázok blogu


Midye Dolmasι. Čierne slávky plnené ryžou a možno ešte niečím iným. Istanbul

Obrázok blogu


Döner kebab. Najlacnejší kebab aký som v Turecku jedol (1 YTL). Patril k najlepším. Selçuk

Obrázok blogu


Pide. Toto jedlo sa trochu podobá na pizzu. Cesto je podobné, chrumkavé a veľmi chutné. Vrchná časť sa plní mäsom a zeleninou. Aphrodisias.

Obrázok blogu


Köfte. Mäsové guľky s oblohou. Najčastejšie ryža a zelenina. Karpuzlu

Obrázok blogu


Şiş kebab. Ďalší príklad ako môže vyzerať kebab. Tentoraz jahňací. Knidos

Obrázok blogu


Şiş kebab. Istanbul

Obrázok blogu


Baklava. Turecká sladkosť. Niečo vynikajúce, ale strašne sýte. Človek má pocit, že už má dosť po pár kúskoch. Je ich viacero druhov. Sú plnené orieškami alebo pistáciami a zaliate v sladkom sirupe. Výborne sa k nim hodí zmrzlina alebo lahodný krém. Istanbul

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Kumpir. Zaujímavé a chutné jedlo. Na začiatok sa roztlačí veľký zemiak. Na neho sa postupne ukladá na čo si človek spomenie. Olivy, zelenina, majonézový šalát a mnoho iného. Nakoniec ešte zaliať kečupom alebo omáčkou a je to. Istanbul

Obrázok blogu


Lahmacun. Na prvý pohľad vyzerá ako pizza. Od pizze má však veľmi ďaleko. Možno len cesto je podobné. Na neho sa dá mleté mäso s kúskami zeleniny. Pred jedením sa pokvapká citrónom, pre chuť sa môže dať dovnútra petržlenová vňať a celé sa to zroluje do rolky. Istanbul

Uvádzam len jedlá s ktorými som sa stretol, preto niektoré chýbajú. Turecká kuchyňa je veľmi rozmanitá a nedá sa naraz ochutnať všetko. Preto sa tam človek musí vrátiť :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

foto: Tomáš Kubuš, Turecko, 16.6 - 5.7.2006

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  439
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Milujem cestovanie, cudzie krajiny, streetfood, jedlá, čaj, Turecko, Blízky či Stredný východ, Indiu, JV Áziu, Taliansko, Sicíliu, fotografovanie, písanie...no jednoducho CESTOVANIE!!! Mal som sen precestovať celý svet, zdvihnúť sa a ísť, zastaviť sa na miestach po ktorých túžim a nadýchnuť sa ich atmosféry a tak som si povedal, že nebudem len snívať, ale budem žiť svoje sny...Nájdete ma na mieste, kde sa venujeme nielen skvelému jedlu, ale kam píšem aj svoje postrehy a cestovateľské články:www.streetfoodhunters.com Autor cestopisu "Tisíc a jeden čaj. Príbehy z Hodvábnej cesty" - https://www.streetfoodhunters.com/tisic-a-jeden-caj-pribehy-z-hodvabnej-cesty/ Zoznam autorových rubrík:  MaďarskoStredná Ázia - Hodvábna cestaGrécko s batohom 2007Káhira - Istanbul 2008Čarovná Perzia 2008Central Asia, Iran 2009Južný Kaukaz 2010-2016Turecko, Irak 2010TureckoSeverná Európa - PobaltieMarokoMonakoTalianskoBlízky Východ - Stredný VýchodSicíliaFrancúzskoAnglicko - ŠkótskoBeneluxBlízkovýchodné dobrodružstvoŠpanielsko - PortugalskoGréckoUkrajinaRusko - BieloruskoIrakNemecko - RakúskoMaltaTuniskoČechy a MoravaCyprusIndia, Nepál, BhutánJuhovýchodná ÁziaArábiaBalkánEgyptMadagaskar 2015Transsibírska magistrála 2016

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu