Maroko IX. - Kúsok marockej kuchyne

Autor: Tomáš Kubuš | 24.10.2006 o 10:00 | Karma článku: 10,79 | Prečítané:  6656x

Krajinu netvoria len jej obyvatelia, ale veľmi dôležitým prvkom spoznávania je domáca kuchyňa. Tá marocká je výborná. Najtypickejším a najznámejším jedlom z marockej kuchyne je tajine. Keď má človek šťastie na vynikajúci tajine, tak má túto chuť zapísanú v pamäti ešte po dlhú dobu...

Meknesmenthe_res.jpg
Mätový čaj (Thé á la menthe alebo jednoducho "berber whiskey") je tradičným nápojom v Maroku. Jeho chuť je vynikajúca. Vždy býva iný - niekedy sladký, inokedy zase horký. Má spoločnú črtu a tou je, že vždy je veľmi osviežujúci. Do pohára sa ponorí čerstvá mäta (nana), ktorá pri pití pláva vo vnútri. Vôňa mäty sa rozlieva okolím pri každom premiešaní čaju. Pri pití tohto vynikajúceho nápoja si človek naplno vychutná Maroko...

FesarabskychlebaChubz_res.jpg
Typický marocký chlieb - chubz. Dá sá kúpiť takmer všade na ulici v malých pekárňach.

Midelttajine_res.jpg
Falošný kurací tajine. Klasický tajine ešte nebol hotový, tak zobrali grilované kura, ktoré nasekali to tradičnej nádoby. Pridajú sa zemiaky, zelenina a olivy a jedlo je hotové. Aj keď tento tajine nebol ten pravý marocký, môžem povedať, že chutil veľmi dobre.

SaharaberberskejedloKaliya_res.jpg
Tradičné berberské jedlo Kaliya. Jej druhé meno je "berberská omeleta". Robí sa v tradičnej nádobe tajine, kde sa dajú vajcia a do nich zelenina, koreniny a kúsky baranieho mäsa.

SaharaberberskejedloKaliy_res.jpg
...naložená porcia z berberskej omelety

Todracouscous_res.jpg 
Cous-Cous. Na tanier sa naloží kôpka kuskusu, ktorá sa celá pokryje dusenou zeleninou. Podáva sa aj omáčka vďaka ktorej kuskus nieje veľmi suchý. Môže byť aj vegetariánsky bez mäsa, ale často sa servíruje s kúskami mäsa spraveného na ražni.

Imliltajine_res.jpg
Baraní tajine. Najlepší tajine aký som kedy jedol. V nádobe sa spolu niekoľko hodín dusí mäso so zeleninou a zemiakmi. Chuť takéhoto tajine je vynikajúca.

Marrakechkebabsosalatom_res.jpg
Kebab v arabskej placke so zeleninovým šalátom a makrelou

MarrakechslimakyBebouch_res.jpg
Miska so slimákmi (Bebouch)

Rabatpeceneryby_res.jpg
Niekoľko druhov výborných pečených rýb so zemiakovou kašou v cestíčku a grilovanými baklažánmi.

foto: Tomáš Kubuš, Maroko, 4.8.-22.8.2006

Súvisiace články:

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Jankovská sa priznala k trestnej činnosti, vypovedala o korupcii

Za rozhodnutím vypovedať nie je zlomená psychika ani iné vplyvy, tvrdí advokát.


Už ste čítali?